Економіст-кібернетик – що це за фахівець?

01.06.2021

Економічна кібернетика
Кібернетик – це фахівець, який займається вивченням управління інформаційними процесами в системах, а також механізмами її передачі там. Кібернетика виникла на стику великої кількості наук. Вона має свої зв’язки з величезною кількістю всіляких дисциплін: психологією, соціологією, біологією, математикою, інформатикою і так далі. Можна сказати, що кібернетика – це наука, яка вивчає управляючі системи.

Трохи про системи

Система – це упорядкована сукупність елементів, між якими відбувається якась взаємодія і яка спрямована на реалізацію певної задачі. Основне правило систем – це те, що жодна з них не є банальною сукупністю всіх елементів. Як приклад можна навести будь-яку систему – комп’ютьер, суспільство, економіку тощо. Якби комп’ютер був банальною сукупністю деталей, він би просто не працював.

Кібернетик – це фахівець, який вивчає і комп’ютер в тому числі. Також в сферу його наукових інтересів входять завдання, які комп’ютером виконуються. Виходячи з того, наскільки це ефективно, оцінюються можливості для вдосконалення певної системи. Комп’ютер є керованою системою. Це означає, що вона може змінюватися під впливом людини. Є системи якими досить важко керувати, наприклад економіка і зовсім некеровані системи, наприклад Всесвіт. Він не входить в сферу інтересів кібернетики з тієї причини, що не може управлятися людьми.

Чим займаються кібернетики?

Кібернетик – це вчений, який займається цілим спектром різноманітних досліджень:

  • штучний інтелект та нейронні мережі;

  • складні інформаційні системи, такі як комп’ютери та їх мережі;

  • економіка.

Кібернетика ділиться на цілий спектр різноманітних галузей, які базуються на зв’язках між певними науковими дисциплінами. Наприклад, є психологічна кібернетика, економічна, технічна або навіть військова. Отже, це дуже поширена наука, яка використовується скрізь. Давайте більш детально розберемося з такою гілкою даної науки як економічна кібернетика.

Економічна кібернетика

Велика частина областей нашого життя базується на керованих системах, які входять в сферу вивчення кібернетики. Оскільки економіка це велика і складна система, то досить часто економічні питання вивчає саме ця наука. Значення слова “економічна кібернетика” таке: дана сфера використовує відкриття кібернетиків по відношенню до різноманітних економічних систем. Оскільки останні є в цілому керованими, то кібернетика має до них безпосереднє відношення. Якщо брати більш розширене визначення, то економічна кібернетика – це наука, яка була утворена на стику цілих трьох наук: економіки, математики та інформатики. І в цьому її перевага. Економіст-кібернетик може вважатися універсальним фахівцем в галузі економіки, моделювання, інформаційних систем та навіть програмування. Цим він і цінний.

Куди піти вчитися?

Отже, ви вже знаєте, хто такий економіст-кібернетик, і твердо вирішили здобути спеціальність 051 “Економіка” (спеціалізація “Економічна кібернетика”). Вона введена в багатьох ЗВО України, в тому числі, і в Центральноукраїнському національному технічному університеті (ЦНТУ). У 2004 році на кафедрі маркетингу та економічної кібернетики відбувся перший випуск спеціалістів з економічної кібернетики. А всього за 17 років було випущено кілька сотень бакалаврів, спеціалістів та магістрів. Багато з них знайшли роботу на підприємствах і установах Кропивницького, Кіровоградської області, Києва, зокрема: ПАТ “Гідросила”, Агропромислова група “Креатив”, ТДВ “М’ясокомбінат Ятрань”, ТОВ “Епіцентр К”, Головне управління статистики у Кіровоградській області, в банках. На сьогоднішній день, кафедра економічної теорії, маркетингу та економічної кібернетики ЦНТУ випускає бакалаврів і магістрів з даної спеціальності за денною та заочною формами навчання. Запрошуємо на навчання!


© 2024 KNTU